Verschillen tussen therapievormen
Uit veel onderzoeken is gebleken dat het vaak niet zoveel uitmaakt welke therapievorm men kiest zolang de therapie maar toegesneden is op het probleem. Tegen een fobie of neurose kunnen vaak verschillende vormen van gedragstherapie of cognitieve therapie ingezet worden. Ze zijn meestal even effectief of nutteloos en bovendien is de effectiviteit vooral afhankelijk van de aard van de zogenaamde werkrelatie tussen therapeut en patiënt/cliënt. Daarbij speelt de persoonlijkheid van de therapeut een rol. Goede therapeuten zijn warm, empathisch, begripvol, ondersteunend, vertrouwenwekkend en hoopvol. Ze houden zich niet strikt aan hun handboek maar stemmen de behandeling af op de doelen en opvattingen van de cliënt.

Bestaansduur van de therapie

Een opmerkelijk fenomeen dat sommige onderzoekers menen waar te nemen is de afnemende effectiviteit van nieuwe therapieën naarmate ze langer toegepast worden. Een mogelijke verklaring voor dit effect zou een afnemend enthousiasme bij therapeuten en cliënten kunnen zijn. Het is ook mogelijk dat de beste therapeuten de nieuwste therapeutische technieken toepassen. Dit effect lijkt er op te wijzen dat attitude en verwachtingen bij therapeut en cliënt een belangrijke rol kunnen spelen naast de therapeutische techniek.

lees meer...

Werken aan je relatie
Echt praten, écht luisteren, hernieuwde aanrakingen en... een huwelijksaanzoek. Dit waren de resultaten nadat psycholoog Annette Heffels een weekend lang met zeven koppels de gespreksstappen van Emotionally Focused Couples Therapy (EFT) doorliep.

Lees meer….


Harde lessen
Theatermaker en publicist Hester Macrander heeft 'ontzettend veel geleerd' van haar scheiding. Toch had ze al die kennis liever eerder gehad, om haar huwelijk te kunnen redden. Een pleidooi voor lessen in liefde.

Lees meer……



Hechtrelatie..betere communicatie werkt niet zonder verbondenheid
Doodmoe van je allang niet meer leuke relatie? De cursus Houd me vast wakkert de liefde weer aan.

Lees meer